Företagande på Söder

Företagande

En branch med extra ansvar

En bransch som rent moraliskt kräver ett extra stort ansvar i förhållandet till sina kunder är den med spel om pengar. De allra flesta klarar utan problem av att hantera sitt spelande, men för vissa går det dom tyvärr ur händerna och de förlorar kontrollen. I fall som dessa sållar sig verkligen agnarna från vetet när det kommer till dagens aktörer på marknaden, sett till vilka som väljer att ta någon form av ansvar.

Alla kan någon gång behöva en hjälpande hand. För de som hamnat i en neråtgående spiral och inte längre är förmögna att på egen hand hantera sitt spelande, behövs oftast flera. Det är gånger som dessa som vissa av marknadens spelbolag väljer att ta ett moraliskt ansvar, medan andra totalt struntar i allt annat än att fortsätta maximera sina vinster.

En fjäder i hatten för vissa av företagen

Som tur är finns det även positiva inslag med företag som förstått hur illa det kan gå, med negativa konsekvenser till följd, för de spelare som förlorat kontrollen. Pokersiten PokerStars är ett bra exempel: de har aktivt valt att förebygga uppkomsten av spelberoende, men även att tillhandahålla viss hjälp för de som trist nog ändå drabbas. Många tillhandahåller bland annat kontaktuppgifter till organisationer som arbetar med att hjälpa spelberoende och en annan vanlig och bra tjänst är möjligheten att ställa in nivån för hur mycket man tillåts att spela för varje månad, men även i drastiska fall att helt kunna stänga av sig själv från spelande helt och hållet.

Det är högst individuellt från fall till fall gällande folk som kämpar med spelberoende, om vad som kan anses vara den sista pusselbiten som faller på plats och slutligen får bukt med problemet. Därför är det som sagt sagt bra med så mycket hjälp som möjligt, både från familj, vänner, hjälporganisationer och branschen själv, för att få maximala förutsättningar för att återta kontrollen.

Den sista pusselbiten

Fler borde ta ansvar

Fler branscher borde för övrigt ta ett större ansvar för sina kunder. Vi tänker självfallet på sådana fall som tobaks och alkoholindustrin, branscher som årligen kostar samhället våldsamma summor, men som underligt nog går fria från mestadels utav ansvaret. Det trots sin många gånger uppenbara skuld.

Enligt oss räcker inte argumentet att människan på grund av sin fria vilja enbart själv bär skulden till sin situation, när det kommer till produkter som forskningen gång på gång påvisat vara både beroendeframkallande och direkt skadliga, när komplikationer väl uppstår. Det vi menar är att försäljningen ligger till grund för företagens överlevnad och deras eget intresse i att se till så att detta fortlöper i en nog hög utsträckning, bland annat genom hjälp av reklam.

Man påverkar därmed genom sitt egenintresse, som i det här fallet är vinsten, och genom produktens existens, med andra ord människor som aldrig annars skulle fått för sig att utsätta sig för något liknande att göra så.

Rökare och askkopp
Vart ska gränsen dras?

Det är dock näst intill omöjligt att säga vart gränsen för allting ska dras. Vi människor gör hundratals saker som många av oss vet är direkt destruktiva, men som vi ändå upprepar, om och om igen. Småsaker som att vi rör oss för lite, äter för mycket, eller dricker alltför många sockerhaltiga drycker.

En del hävdar till och med att det är våran fulla rätt att själv välja hur vi vill leva våra liv, än hur destruktiva vi väljer att vara, så länge ingen annan kommer till direkt skada i processen, något som såklart tåls att diskuteras. Klart är ändå att allt inte kan begränsas, men mycket just därför, bör vi även i framtiden se till så att hjälp finns att tillgå när denna behövs som mest.